Boot huren zonder vaarbewijs, kan dat?

Datum: 26 maart 2014

Het is eindelijk lekker weer en je wilt is een keertje een boot gaan huren. Maar je hebt alleen geen vaarbewijs, is het dan wel mogelijk om een boot te huren? Om voor die enkele keren per jaar dat je gaat varen een vaarbewijs te gaan halen is ook niet echt de moeite waard.

Wat zijn de regels voor het huren van een boot zonder vaarbewijs?

We pakken de theorie er even bij om te kijken voor welke omstandigheden een vaarbewijs verplicht is. Je hebt een vaarbewijs nodig als je:
Een  jetski of motorboot bestuurt die vol gas harder vaart dan 20km/uur’’
Een plezierboot bestuurt die een lengte van meer dan 15 meter heeft’’

Wanneer je dus naar de bootverhuurder toe gaat zijn dit de factoren waarmee je rekening moet houden. De verhuurder van de boten zal het zelf ook wel aangeven voor welke boten een vaarbewijs verplicht zijn en voor welke niet.

Welke boten kan ik dan wel huren?

Omdat bootverhuurders vaak ook wel weten dat niet iedereen een vaarbewijs bezit, heeft deze vaak veel verschillende boten liggen die te huur zijn zonder vaarbewijs. De boten die je voornamelijk kan huren zijn: kleine motorboten (sloepen), fluisterboten en kleine plezierjachten.

Er is nog steeds keuze genoeg om een leuke boot te huren en een mooie dag op het water te beleven. Ben je toch meer van de snelheid en wil je graag harder varen dan 20km/uur? Dan is het wel verplicht om een vaarbewijs te hebben. Let op: verhuurders zullen niet snel een boot verhuren waar een vaarbewijs voor nodig is, als jij geen vaarbewijs hebt. En ten tweede zijn de boetes en gevaren niet mals!