Varen Op De Loosdrechtse Plassen; Wat Moet Je Weten?

Datum: 08 juni 2018

Ben jij op zoek naar informatie over de Loosdrechtse Plassen? Ben jij van plan dit prachtige natuurgebied te bezoeken? Wij van Bootverhuur Nederland vertellen alles wat jij moet weten!

Wat zijn de Loosdrechtse Plassen?

De Loosdrechtse Plassen zijn een groot natuur- en watersportgebied tussen Utrecht en Amsterdam. De term Loosdrechtse Plassen is ontstaan doordat deze plassen onderdeel waren van de voormalige gemeente Loosdrecht. De Loosdrechtse Plassen vormen het centraal gelegen deel van het Natura 2000 gebied. Ook wel de Oostelijke Vechtplassen genoemd. Vogels, planten en overige dieren worden beschermd omdat dit gebied ook wel de speciale beschermingszone wordt genoemd. Op zo’n 15 meter van de waterkant zijn palen geplaatst ter bescherming van golven. Hierachter kunnen oever- en waterplanten vervolgens goed tot ontwikkeling komen.

De geschiedenis van de Loosdrechtse Plassen

Van origine waren de Loodsrechtse Plassen een drassig veengebied. Dit gebied bleek onbruikbaar voor agrarische doeleinden. Er werd besloten het gebied te ontdoen van water door sloten te graven naar de Utrechtse Vecht. Hierdoor ontstaat laagveen, dat in de 16e eeuw werd afgestoken voor turf. In de eeuwen erna hield niet iedereen zich aan de regels. Door slechte graafwerk en golfslag tijdens stormweer groeiden de plassen langzaam maar zeker uit tot hun huidige omvang. In de 20e eeuw is vanwege de groeiende watersport een groot recreatiegebied ontstaan.

Wat te doen op de Loosdrechtse Plassen?

De Loosdrechtse Plassen zijn zeer geschikt voor allerlei watersporten. Het huren van een boot is er aan de orde van de dag. Zo is er veel ruimte voor activiteiten als: kanoën, zeilen, roeien en waterskiën. Maar ook voor tochten met een snelle motorboot. Besluit Motorboten heeft echter wel bepaald dat niet ieder gedeelte van de Loosdrechtse Plassen toegankelijk is voor motorboten. Het natuurgebied bestaat uit vijf recreatie-eilanden, allemaal openbaar toegankelijk. Deze recreatie-eilanden beschikken over zo’n 240 ligplaatsen. Rondom de plassen liggen vele bedrijven voor de watersport. Denk aan botenbouwers, bootverhuurders, scheepsmakelaars en zeil- en waterskischolen.  Daarnaast is het heel gebruikelijk om er te zwemmen. Maar pas op, zwemmen is alleen toegestaan wanneer:

  • De zwemmer binnen 100 meter vanaf de oever blijft
  • Er gezwommen wordt op de Vuntusplas
  • Er gezwommen wordt op de Stille Plas
  • Het tussen 11:00 en 18:00 is in de periode van 1 mei t/m 1 oktober.

Heb jij zelf al eens de Loosdrechtse Plassen bezocht? Laat ons jouw ervaring weten!