Het vaarbewijs; wat moet je weten?

Datum: 13 april 2018

Varen op het water is voor velen een moment van rust. Genieten op het water met vrienden, familie, het gezin of gewoon lekker op jezelf. Net als het rijbewijs is er voor het water ook een vaarbewijs. Dit vaarbewijs is nodig voor het bevaren van vaartuigen met een bepaalde lengte of met een bepaald aantal pk’s. Een cursus is simpelweg te behalen via het internet en er zijn vijf plaatsen in Nederland waar het examen is af te leggen. Voor het huren van een boot bij Bootverhuur Nederland is het dus verstandig om in het bezit te zijn van het vaarbewijs. Je leest er alles over in dit artikel! 

Wanneer is het Vaarbewijs nodig?

Het vaarbewijs is nodig wanneer een motorboot sneller kan varen dan 20 km per uur én korter is dan 15 meter. Waterscooters en jetski’s vallen hier dus ook onder. Er wordt niet altijd gekeken naar het aantal pk’s van de motor dat aanwezig is. Dit is alleen het geval wanneer de boot en motor met één gebruiker harder kan dan 20 km per uur wanneer volgas gevaren wordt. Bij controle maakt het niet uit hoe hard je vaart, er wordt gekeken naar het vermogen van het vaartuig.

Het vaarbewijs is naast een vaartuig met voldoende vermogen ook verplicht bij ‘pleziervaartuigen’, van 15 tot ongeveer 25 meter. Tot slot is het vaarbewijs een verplicht document bij vaartuigen die bedrijfsmatig worden ingezet die een lengte hebben van 15 tot 20 meter. Denk hierbij aan rondvaartboten op aangewezen wateren, duwboten, sleepboten of veerponten die korter zijn dan 20 meter en/of een schip slepen of duwen dat korter is dan 20 meter.

Op basis van veiligheid is het verstandig om te beschikken over een vaarbewijs. Hiermee ben je op de hoogte van de gevaren op het water en bezit u voldoende basiskennis. Het vaarbewijs is dan ook het enige rechtmatige en officiële document dat door de Nederlandse autoriteit en het buitenland wordt erkend.

Zijn er medische eisen voor het behalen van het Vaarbewijs?

Ja, er zijn inderdaad medische eisen voor het behalen van het vaarbewijs. Nadat u geslaagd bent voor de cursus ontvangt u tezamen met de aanvraag voor het vaarbewijs een medische verklaring. Wanneer u op alle toegestuurde vragen ‘nee’ antwoord, dan krijgt u zonder probleem het bewijs toegestuurd. Wanneer u op een aantal vragen ‘ja’ antwoord, dan wordt de Eigen Verklaring door de medisch adviseur vaarbewijzen in samenwerking met uw eigen arts beoordeeld.

Hoe lang is het vaarbewijs geldig?

Het vaarbewijs is net als het rijbewijs de rest van uw leven geldig. Het is echter wel verstandig, mocht u een oude versie hebben met vervaldatum, om een nieuwe aan te vragen. Dit is namelijk voor het geval u naar het buitenland gaat en zij daar niet op de hoogte zijn van de levenslange geldigheid van het document.

Hoe kan ik het Vaarbewijs krijgen?

Het vaarbewijs is te verkrijgen door uzelf in te schreven voor de online cursus via Vaarbewijs.nl  Wanneer u al een vaarbewijs-account heeft kunt u één of meerdere cursussen toevoegen aan uw account of uw account zelfs verlengen. Het examen kunt u afleggen op één van de vijf examenlocaties in Nederland: Alkmaar, Den Bosch, Zwolle, Zoetermeer en Dordrecht. Houd er rekening mee dat het examen minimaal één week voor aanvang moet worden aangevraagd via de website van Vamex.