4 zaken die op orde moeten zijn voordat je gaat varen

Datum: 25 april 2018

Varen biedt een gevoel van vrijheid. Maar ook voordat je gaat varen moet je op een aantal zaken voorbereid zijn, zeker wanneer je nog niet veel ervaring op het water hebt. Je moet onder andere leren welke regels gelden op het water en op hoe je de boot te allen tijde onder controle houdt. Het is natuurlijk van belang dat ook jij veilig van het varen kan genieten, met name wanneer je een boot huurt. Je leest er alles over in dit artikel! 

1. Check het weer

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om het weer te bekijken voordat je gaat varen. Een spatje regen is niet erg, maar met slecht weer wil jij je niet op het water bevinden. Zeker niet als er onweer dreigt. Check dus altijd voordat je het water op gaat naar de weersverwachting. Dit kan tegenwoordig steeds accurater en met meer precisie.

2. Verzekering checken voordat je gaat varen

Het is niet gebruikelijk om ervan uit te gaan dat er iets mis gaat, maar mocht dit toch het geval zijn, dan kan je maar beter goed verzekert zijn. Bij een niet correct afgesloten verzekering is het mogelijk dat je voor hoge kosten komt te staan. Toon met name ook het bewijs van verzekering aan bij de verhuurder van de boot. In dit geval is hij al op de hoogte van de verzekering en worden onenigheden vermeden. Je hebt daarnaast ook te maken met andere personen op het water. Het kan ook zo zijn dat een van die personen juist de schade veroorzaakt. Zorg dus dat je altijd de juiste verzekering hebt afgesloten wanneer je het water op gaat.

3. Stel een vaarplan op

Het hebben van een vaarplan is aan te raden. Maak duidelijke notities van een eventuele vaarroute, inclusief sluizen, bruggen, getijden, et cetera. Op deze wijze ga je voorbereid op pad en is de mogelijkheid aanwezig om in te spelen op eventuele wijzigingen. Stel het vaarplan vooraf op, tijdens het varen is het namelijk belangrijk om de directe omgeving in de gaten te houden.

4. Kies de juiste vaaruitrusting

Bij het huren van een boot is de vaaruitrusting vaak op orde. Wanneer jij zelf een boot hebt, dien je hier zelf rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan reddingsvesten voor alle aanwezigen. Maar ook technische zaken, zoals de accu, genoeg brandstof, bekabeling, het roer en het peil van de motorolie. Het is dus belangrijk om de boot in zijn geheel te controleren voordat je het water op gaat.

 

Heb jij zelf nog een tip voor mensen die niet vaak het water op gaan? Laat het dan weten! Voor overige informatie omtrent het huren van een boot, check dan de link!