Varen in: Utrecht

Datum: 10 januari 2017

In de rubriek ‘Varen in’ bespreekt Bootverhuur-Nederland de leukste, meest bijzondere en mooiste vaarroutes van ons land. In deze editie gaan we varen in: Utrecht! De Domstad kent met haar oude binnenstad en waterrijke omgeving, vele vaarroutes geschikt voor diverse boten. Ontdek de binnenstad per motorbootje via de grachten of ga de Vinkeveens plassen op met bijvoorbeeld een surfplank, zeilboot of sloep.

Vaarroute

Utrecht kan grofweg op twee verschillende manieren vanaf het water beleefd worden; vanuit de oude binnenstad of vanuit de natuur. Beide routes hebben ieder hun eigen charmes, daarom nemen we ze graag allebei met je door. De historische binnenstad van Utrecht kent een ongeveer 5,1 kilometer lange vaarweg in de vorm van grachten en singels. Zo kan je over de bekende Oudegracht varen en begeef je jezelf in het hart Utrecht. Vanaf omstreeks de maand mei, openen diverse terrassen langs het water hun deuren. Heb je meer tijd, geniet dan van de natuur die Utrecht te bieden heeft. Vaar via de Kromme Rijn, de historische bossen en landgoederen van de Amelisweerd in.

Bezienswaardigheden

Utrecht is een stad met vele bezienswaardigheden. De meest opvallende en wellicht wel bekendste van Utrecht, is de Dom toren. De Dom toren dateert uit 1321, maar is pas tientallen jaren later (1382) opgeleverd. Dit in verband met geldgebrek. Vanaf de Dom toren bevindt je jezelf letterlijk in het midden van Utrecht en heb je een uitzicht vanaf 112 meter hoogte, over de gehele stad. De klim van 465 treden is het uitzicht absoluut waard!

Kasteel de Haar is een uniek monument in de provincie Utrecht. Het kasteel met haar prachtige tuinen, wateren en meer laat je teruggaan in een tijd van baronnen en baronesse. Kasteel de Haar is omstreeks 1914, na 20 jaar bouwen, opgeleverd aan de familie van Zuylen. Vandaag de dag is het kasteel een openbaar monument geworden en opengesteld voor publiek. Op één maand per jaar na. In de maand september is het kasteel namelijk gesloten voor publiek en neemt de familie haar intrek in het kasteel.

Vinkeveense plassen

De Vinkeveense plassen zijn één van Nederlands populairste watersport gebieden. Dit komt door haar centrale ligging en diverse mogelijkheden om te watersporten. Zo is het op de Vinkeveense plassen onder andere mogelijk om te; zeilen, duiken, kanoën en waterskiën. De plassen zijn ontstaan in de Gouden eeuw door het winnen van turf. Hierdoor zijn er kleine eilandjes ontstaan om de turf te drogen en zijn er dieptes gemeten van 53 meter. Dat is nog dieper dan de Noordzee! Doordat de Vinkeveense plassen verbonden zijn met de Amstel, kun je vanuit hier eventueel doorvaren naar het centrum van Amsterdam. Kan het nog mooier?

Mocht je binnenkort in en/of rondom Utrecht gaan varen, dan wensen we je alvast veel plezier. Vaar veilig en geniet!