Varen in: Gorinchem

Datum: 21 februari 2017

In de rubriek ‘Varen in’ neemt Bootverhuur Nederland de leukste en meest bijzondere vaarroutes en bijkomstigheden van ons land met je door. In deze editie gaan we varen in: Gorinchem! Op de plaats waar vijf vaarwegen en drie provincies samen komen, ligt Gorinchem. Een vestingstad met een gezellig centrum en een ideaal vertrekpunt vanwege de vele afwisselende en boeiende vaarroutes. Het is ontspannen varen dwars door de Betuwe en met tien vaaruren makkelijk in een weekend te doen. Strek onderweg je benen in glasstad Leerdam of Asperen, rustige dorpen met bijzondere forten.

De Lingeroute

Vertrek vanuit Lingehaven richting het noorden. Je vaart de stad uit langs historische schepen, gegroepeerd rond de stadsmolen. De gekanaliseerde Linge loopt eerst tussen wat industrie, maar al snel wordt het groener. Na een bocht bij Arkel ligt een keersluis, ga vlak hiervoor met stuurboord de Linge op. Vooral in de bloesemtijd is de Linge mooi, maar ook in andere jaargetijden is het slingerende riviertje de moeite meer dan waard! Alle oevers zijn beschermd natuurgebied. Langs de Linge staan weliswaar vrij hoge dijken, maar zijn vaak ver weg. Op veel plaatsen liggen brede uiterwaarden, doodlopende zijarmen en kreken, waardoor het uitzicht heerlijk weids is, met een kerktorentje in de verte. Omdat je bij Geldermalsen niet verder kunt met de boot, moet je wel dezelfde weg weer terugvaren.

De lengte van deze vaarroute is 75 kilometer. Over de Linge liggen alleen vaste bruggen. De route door Gorinchem, via Lingesluis en Lingehaven naar de Linge, heeft als maximale doorvaarthoogte 2,80 meter. Voor hoge schepen is er de mogelijkheid om via de Grote sluis in Gorinchem te varen. Hier is de doorvaarthoogte namelijk 4,94 meter. De grootste breedte via de Lingesluis is 4,4 meter en via de Grote sluis 7 meter. De maximale diepgang van de route is 1,80 meter.

Bezienswaardigheden

Eén van de bekendste en historischte monumenten in de omgeving van Gorinchem, is slot Loevestijn. In 1361 laat ridder Dirc Loef van Horne een uitkijktoren bouwen op een plek die volgens hem van strategisch grote waarde is – een plek waar de Maas en Waal samen komen. Dat de inmiddels tot kasteel uitgegroeide uitkijktoren van grote strategische waarde was, werd ook ontdekt door de Graaf van Holland, die in 1372 slot Loevesijn veroverde.

Slot Loevestijns bekendste bewoner was Hugo de Groot, echter was dit niet vrijwillig. Hugo de Groot werd geboren in 1583 te Delft. De uitzonderlijke kennis van Hugo de Groot werd al snel opgemerkt, waardoor hij op zijn 11e jaar al werd toegelaten op de universiteit van Leiden. Tijdens de synode van Dordrecht (1618) veranderde er veel in het leven van Hugo de Groot. Hij werd als landsadvocaat tot levenslang veroordeeld en moest zijn tijd uitzitten in de inmiddels tot staatgevangenis veranderde Slot Loevestijn. Maar Hugo de Groot wist te ontsnappen via een boekenkist en vluchten naar Frankrijk.

Rondje Rivierenland

De vaarroute Rivierenland gaat met een grote lus om het land van Heusden en Altena. De route loopt over de rivieren Merwede, Maas en dwars door de Biesbosch. Na vertrek uit Gorinchem tref je op de Boven-Merwede vrij snel de brug van de A27. Afhankelijk van je doorvaarthoogte moet de brug open. Met een zeer beperkt aantal bedieningen per dag is het verstandig het moment van vertrek goed in te plannen.

Daar waar de Boven-Merwede zich splitst, ga je bakboord richting de Nieuwe Merwede. Hiervoor moet je de drukbevaren vaargeul oversteken. De Biesboschsluis brengt je, zoals de naam al doet denken, de Biesbosch in. Houd hier varend rekening met ondiepe gedeeltes in de kreken. Verder is het een probleemloze route. Het uitzicht op de liggende uiterwaarden en mooie oude stadjes, maken het eerste lastige gedeelte meer dan goed!

Geniet van varen in en rondom Gorinchem!