Kano’s en kajakken; wat is eigenlijk het verschil?

Datum: 18 juli 2017

Je hebt ongetwijfeld wel eens kano gevaren, of was het misschien een kajak? Weet jij eigenlijk het verschil tussen een kano en een kajak? In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen de kano’s en kajakken.

De kajak De kano

Eerst de overeenkomsten tussen de kano en een kajak

Iedereen weet dat de kano en de kajak allebei smalle boten zijn die door middel van spierkracht worden voortbewogen. Daarnaast worden beide boten gebruikt in een olympische discipline. Toch zijn beide boten erg verschillend in uiterlijk en gebruik.

Het eerste verschil: de peddel

De kanovaarder beschikt over een steekpeddel met één enkel blad terwijl de kajakvaarder aan iedere zijde van de peddel over een blad beschikt. Omdat je tijdens het kajakvaren over een dubbelbladige peddel beschikt kun je sneller varen dan in een kano. Dit komt omdat je dubbele slagen kunt maken in plaats van steeds één bij het kanovaren.

Verschil nummer twee: Zithouding

Een ander groot verschil tussen de kano en de kajak is de zithouding. Waar je bij een kano op een bankje plaatsneemt of op een enkele knie staat, zit je bij een kajak in een kuipje op de bodem van de boot met beide benen recht vooruit. Daarnaast heeft de kajak, omdat het kuipje waar je in zit waterdicht is afgesloten, het voordeel dat je veilig spullen mee kunt nemen. De voordelen van de kano zijn echter weer dat je meer spullen kunt vervoeren en daarnaast zit je niet vast in je boot.

Verschil drie: De boot

Een kano is wat breder en hoger dan een kajak en is daarom wat makkelijker in gebruik met kinderen. Over het algemeen kunnen er veel mensen tegelijkertijd in een kano terwijl er in een kajak maximaal 2 mensen passen. De hoeveelheid mensen hebben wel een negatief effect op de bestuurbaarheid van de kano. Tot slot, omdat de kano vanaf de bovenkant volledig open is, is deze boot wat slechter bestendig tegen weersinvloeden zoals regen en wind. De kajak ligt juist wat platter op het water en is daardoor behendiger en beter bestendig tegen golven. Je hebt zowel sit-inside- als sit-on-tops kajaks. Bij de sit-inside kajaks is de gehele bovenkant afgesloten en heb je minder last van weersinvloeden zoals regen in de boot.

Bootverhuur Nederland beschikt over diverse verhuurders van zowel kano’s, kajaks als allebei. Dus heb je zin om eens lekker te genieten van Nederland op het water? Bekijk dan gauw het kano en kajak aanbod van onze aanbieders!